Одесса 24 » Статьи » Як купити будинок – поетапне керівництво для покупця
13:47 29.10.18
29-10-2018, 13:47

Як купити будинок – поетапне керівництво для покупця

Мрієте переїхати в новий будинок? Під час пошуків будьте готовими до того, що відповідний варіант знайдеться не так швидко, як ви розраховуєте. Або будиночок що вам сподобався буде коштувати більше, ніж у вас є в наявності. Не впадайте у відчай! Ваша мрія обов'язково здійсниться, якщо ви чітко розплануєте всі дії та будете гранично уважні.

Первинний або вторинний ринок нерухомості

Будова, що купується у забудовників, ще не має юридичної історії, тобто ви станете її першим власником. Придбати її можна за мінімальною ціною, правда на етапі початку будівництва, яке невідомо скільки триватиме.

Тобто, купивши котедж що будується, ви вселитеся в нього не відразу, а через один-два роки. У цій ніші багато «лазівок» для шахраїв. Одні беруть гроші та зникають, інші економлять на будівельних матеріалах. Щоб не стати жертвою обману, вибирайте забудовника ретельно, звертаючи увагу на тривалість існування фірми, відгуки її клієнтів.

Особливість покупки житла, яке вже комусь належить – ретельна перевірка документів. Важливо, щоб будинок що купується не був заставним майном банку, не був куплений в іпотеку, не перебував в оренді, не мав інших видів обтяжень.

Визначаємося з районом та вивчаємо ціни

Вибір району суто індивідуальний. Одні орієнтуються на близькість об'єктів інфраструктури:

  • школу;
  • дитячий садок;
  • торгові центри;
  • маршрути громадського транспорту.

Інші планують змінити міський шум та суєту на більш тихе та відокремлене місце, треті розглядають покупку нового будинку з метою ведення власного бізнесу. Критерії вибору району різні, але потрібно оцінити та розглянути всі пропозиції в цікавій для вас місцевості.

Шукаємо оголошення

Шукати оголошення зручно в інтернеті, де пропозиції про нерухомість розміщують власники житла та агентства. Бажано мати справу безпосередньо з власниками, оскільки агентства часто завищують ціни. В результаті частину суми, яку ви виплатите за будинок, отримають агенти. Сьогодні активний продаж будинків на dom.ria – це швидко, вигідно та безпечно. Тут відвідувачам доступні перевірені квартири що має на увазі їх відвідування інспектором сайту для особистого вивчення стану об'єкта. Спеціаліст фіксує кімнати панорамної камерою після чого отримані знімки прикріплюються до оголошення. DOM.RIA №1 серед конкурентів у сфері нерухомості тому що стежить за оновленням актуальної інформації.

Звертайте увагу на варіанти із середньою ціною. Заманливо дешеві пропозиції – старі будови, віддалені ділянки, проблеми з документацією, будинки з поганою «історією». Не соромтеся дзвонити по оголошеннях, що пропонує дорогі варіанти житла. Якщо будинок продає власник, можливо, він погодиться поторгуватися, та ви придбаєте будинок за тією ціною, на яку розраховуєте.

Переглядаємо підходящі варіанти

Перегляд вподобаних пропозицій – відповідальний момент. Приїхавши на місце, звертайте увагу на будь-які дрібниці:

  • Обійдіть все приміщення, загляньте в кожен куточок.
  • Оцініть, як будинок підготовлений до огляду, помацайте стіни, огляньте зовнішній стан будівлі.
  • Цікавтеся всіма технічними моментами: з чого зроблений фундамент, покрівля, стіни, переконайтеся в тому, що всі будівлі на ділянці внесені в план та оформлені.

Запитайте власників про недоліки будинку, причини продажу. Недоліки – головне, на що варто звертати увагу, вибираючи будинок. Чи ви будете раді появі «неприємних сюрпризів» після заселення. Розпитайте сусідів про будинок що сподобався та його господарів.

Перевіряємо документи

Якщо оголошення опубліковано, теоретично пакет паперів на нерухоме майно власниками вже зібраний, та воно повністю готове до операції. На ділі це не завжди так. Часто продаж будинку та підготовка потрібних документів ведуться паралельно. Щоб не зіткнутися з неприємностями у вигляді помилок в документації, підроблених довідок та виписок, їх потрібно ретельно перевірити.

Підключіть до перевірки професійного юриста або ріелтора, що регулярно працює з документами на нерухомість. Краще оплатити послуги фахівців, ніж покладатися на сумлінність продавців.

Укладаємо угоду

Укладення угоди – найвідповідальніший момент для обох сторін: покупця та продавця. Важливо правильно оформити договір купівлі-продажу, ознайомитися з усіма його пунктами. Бажано перед підписом показати договір юристу. Угода оформляється в присутності державного реєстратора. У його ж присутності передаються гроші, щоб надалі не виникло ніяких непорозумінь.

Корисні рекомендації

У якості висновку хочеться навести кілька рекомендацій, які застережуть вас від попадання в «лапи» шахраїв:

  • Не залишайте свої документи посередникам, якщо ви вирішили вдатися до їх допомоги. Угода має на увазі безпосередню участь продавця та покупця.
  • Не погоджуйтеся на вказівку в договорі навмисно заниженою вартості житла.
  • Не погоджуйтеся на додаткове оформлення документів.
  • Відмовтеся від нерухомості, якщо продавець вимагає велику суму завдатку.
  • Візьміть з собою друзів або родичів, які виступлять свідками в разі судового розгляду по угоді.

Емоції – не найкращий помічник у придбанні нерухомості. Проявляйте спокій та не втрачайте пильності!


Будьте в курсе с Одесса 24 – подписывайтесь на наш Telegram-канал
Если вы обнаружили ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.

Оставить комментарий

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent